Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Безуханова: До 2030 г. в България едва ли ще има въглеродно неутрален град

Планът за възстановяване и развитие трябва да е интегриран с програми като „Хоризонт Европа“, съветва Саша Безуханова от Европейския съвет за иновации

гледано: 2743   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
При представянето на бюджета за „Хоризонт Европа“ е бил препотвърден ангажиментът Старият континент да има 100 въглеродно неутрални града до 2030 г., но България едва ли ще има такъв град в този времеви хоризонт. Това прогнозира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Саша Безуханова, член на инвестиционния комитет в Европейския съвет за иновации (EIC).

По думите ú с новата си програма „Хоризонт Европа“ Европейския съюз с бюджет от 95,5 млрд. евро не започва отначало усилията си в научната сфера, но сменя модела. Пари ще се дават за изпълнени конкретни цели, а не „на калпак".

Още по темата

„Значителна част от общественото внимание, но и от бюджетите, се ориентира към създаване на нови ваксини, на социално-икономическа база, така че да може да се адресират ефектите от пандемията. И затова представянето на бюджета по програмата „Хоризонт Европа"  беше толкова важно, за да се види дали Европа ще може да го защити“, каза Безуханова.

Тя посочи, че с изпълнението си този проект ще подкрепи модерно икономическо развитие, ще „даде на Европа изключителна стойност и тежест в един свят на трансформация“.

„Здравето, разбира се, е в центъра на вниманието, но далеч не е единствена тема. За зелени иновации са отделени 35% от бюджета и не изглежда Европа да направи компромис със заявената политическа линия за зелено иновационно икономическо развитие“, коментира представителят на инвестиционния комитет в EIC.

Безуханова напомни, че здравето е една от линиите, по която се работи, но има „много сериозен ресурс, заделен за нови енергии, нови храни, транспорт“. 

Още по темата

„Сега голям акцент се слага върху изследователската дейност и върху подкрепата на бизнеси, базирани на науката", подчерта Безуханова. „В момента има голям импулс за развитието на науката във водещите европейски центрове и има едно здравословно състезание за това как ще бъдат адресирани с наука предизвикателствата в този трансформиращ се свят“, добави тя.

Нейният съвет е на местно ниво правителството да включи експерти във финализирането на Плана за възстановяване и развитие и да консултира интегрирането му с програми като „Хоризонт Европа“, за да се получи една цялостна програма за развитието на икономиката, както по отношение на дигитализацията, така и по отношение на зелените иновации.

Защо пандемията пренареди приоритетите на Брюксел? Как ЕС ще подкрепя иновациите и научните изследвания до 2027 г.? Ще стигнат ли парите бързо до проектите? Какви са проблемите, свързани с финансирането на научната дейност в България. Кои са креативните индустрии и ще може ли да създаде България самолетен двигател?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на „Бизнес старт“ може да видите тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Европа
Въздухът в българските градове е сред най-замърсените с ФПЧ в Европа